• Diskret tjänst

    100% diskret förpackning och fakturering

  • Gratis frakt vid köp över 499 kr

    Beställningar innan 17:00 skickas samma dag

  • Alltid säkra betalningsmetoder

    Välj bl.a. mellan Klarna, kortbetalning & banköverföring.

Den psykologiska pressen vid håravfall

Många människor är skräckslagna av tanken på håravfall. Skallighet eller tunnhårighet är en upplevelse man helst vill slippa, speciellt om man drabbas av det i tidig ålder. Håravfall påverkar inte bara fysiskt utseendet, många människor påverkas även psykiskt av detta.

Manligt och kvinnligt håravfall är vanligare än vad de flesta tror. Manlig skallighet drabbar omkring 50 % av vuxna män, men fler än dessa drabbas även av tunnhårighet. Många känner sig oberörda av detta, medan andra fruktar den radikala förändringen som kan uppstå på utseendet. Även kvinnligt håravfall sprider sig mer och mer bland den vuxna befolkningen. I Australien har man uppskattat att det finns 700.000 kvinnor som har diagnostiserats med extrem håravfall och ytterligare 2,2 miljoner som är måttligt påverkade. Sammantaget kommer cirka 50% av den vuxna kvinnliga befolkningen uppleva någon form av tunnhårighet under sin livstid.

Denna förlust av hår kan vara ännu mer förödande än sina manliga motsvarigheter. Hår ses som något som definierar en kvinna, hennes kvinnlighet. Både män och kvinnor går igenom en process av sorg och ångest över förlusten av sitt hår. Denna sorg kan ofta missförstås och underskattas, många som lider av håravfall kan behöva mycket sympati och empati.

Många upplever håravfall som pinsamt och de flesta tappar självkänsla, självsäkerhet och självförtroende. Deras sociala livsstil förändras, de blir inte lika utåtgående utan mer instängda.

De psykologiska stegen hos en människa som drabbas av håravfall:

Moment of truth

Det första "ögonblick" när du inser att ditt hår börjar falla sker ofta framför en spegel. Vissa speglar verkar visa upp alla våra brister, beroende på olika vinklar och belysning. Med ljusare belysning kan man ofta lättare se hårbotten och där av se om man börjar bli tunnhårig. 
Ibland kan du se en bild eller video av dig själv där din hårbotten kan synas lättare – människor upptäcker ofta en cal fläck för första gången genom en video. Annars är även frisörer ett vanligt sätt att upptäcka tunnhårighet. 
De flesta människor upptäcker inte sitt håravfall förens de tappat 30%. 2.

Vanliga reaktioner

Denna lista innehåller de mest förekommande reaktionerna vid håravfall. Ifrågasättning av sig själv - Är det bara min fantasi? Eller har mitt hår blivit tunnare? Analys av känslor "Jag känner mig lite överkänslig, möjligen fåfäng, det är verkligen ett problem?" Räknar håravfall Du börjar märka hår i handfat, dusch eller på kudden för första gången i ditt liv. Du frågar dig själv, är detta en normal mängd hår som fallit? "Jag har aldrig sett denna mängd hår förut." Vissa människor tar även tid att räkna varje enskild hår. 3.

Förnekelse

Du låtsas att problemet inte finns och säger till dig själv ”det löser sig. Jag kommer sluta tappa hår”, ”jag får bara för mig”. 4.

Panik och rädsla

Du börjar få panik, du blir orolig att något kan vara fel med dig, "är jag sjuk?", "Vad är det som är fel med mig?" 5.

Accepterandet

Du börjar acceptera att det verkar vara ett problem och du bör titta på det ytterligare. Du börjar forska på orsakerna till håravfall, dina symptom, vad som kan göras för att förhindra det, etc. (Om du läser den här artikeln, är du förmodligen redan i denna fas). 6.

Motiverande

Du börjar aktivt söka en lösning. Normalt är att leta efter den billigaste och snabbaste varianten – när det kommer till håravfall är det oftast tvärt om. Det är värt att investera i en bra produkt eller behandling som är långsiktig.

Idag finns en stor mängd av olika behandlingar och produkter att välja mellan och det kan vara svårt att veta vad som är bäst – tabletter, schampo, laser? Vad som visat sig ge bästa resultat är de marknadsledande HairMax som tillverkat en laserkam för att behandla håravfall. Med dessa kan du reducera mängden håravfall inom ett par veckor av kontinuerlig behandling, enkelt i ditt eget hem!