måndag - fredag | 09.00 - 18.00

08 44 68 51 35 Chatta med oss
 • Handla tryggt

  Köp nu – betala när du fått din order

 • Fri frakt när du handlar för över 499 kr

  Beställningar innan 17.00 skickas samma dag

 • Alltid säker betalning

  Välj mellan många olika betalningsmetoder

Om könsvårtor

Kondylom orsakas av humant papillomvirus (HPV), vilket är den vanligaste av alla sexuellt överförbara sjukdomar. Enligt Centers for Disease Control and Prevention (CDC) får de flesta sexuellt aktiva människor HPV någon gång i livet. Om HPV utvecklas till Kodylom kan detta skapa besvär som smärta, obehag och klåda. Nedan beskrivs hur du kan diagnostisera dig för eventuell Kondylom och hur du behandlar besvären.

Vad är kondylom?

 • Kondylom orsakas av humant papillomvirus (HPV).
 • Kondylom drabbar både kvinnor och män, men kvinnor är mer utsatta för komplikationer.
 • Kondylom kan behandlas, men kan komma tillbaka om inte även den bakomliggande infektionen behandlas.

Kondylom är mjuka utväxter som framträder på könsorganet. Kondylom är en sexuellt överförbar infektion (STI) som orsakas av vissa stammar av humant papillomvirus (HPV). Dessa hudutväxter kan orsaka smärta, obehag och klåda. De är särskilt farliga för kvinnor eftersom vissa typer av HPV också kan orsaka cancer i livmoderhalsen och vulvan.

HPV är den vanligaste av alla sexuellt överförbara sjukdomar. Detta gör att män och kvinnor som är sexuellt aktiva alla är utsatta för komplikationer av HPV, såsom kondylom. I själva verket drabbas cirka 360.000 människor av kondylom varje år. Skydd och behandling är avgörande för att förhindra denna infektion. Det är viktigt att behandla vårtor när ett utbrott har uppstått eftersom detta minskar riskerna att smitta andra.

Vad orsakar kondylom?

De flesta fall av kondylom orsakas av HPV, och det finns mer än 70 typer av HPV som specifikt drabbar könsorganen. HPV-viruset är särskilt överförbart genom hudkontakt, och anses därför vara en STI.

I själva verket är HPV så vanligt att amerikanska Centers for Disease Control and Prevention (CDC) säger att de flesta sexuellt aktiva människor får det någon gång - men den viktigaste skillnaden är om viruset leder till komplikationer såsom kondylom eller inte.

Kondylom orsakas av olika stammar av det HPV som orsakar vårtor på händerna eller andra delar av kroppen som inte innehåller underlivet. Vårtor kan inte spridas från någons hand till könsorganen, och vice versa.

Hur diagnostiseras kondylom?

Din läkare utför en fysisk undersökning av alla områden där du misstänker att vårtorna kan förekomma. Eftersom vårtor kan vara djupt inne i kroppen för kvinnor, kan din läkare behöva göra en bäckenundersökning. De kan tillämpa en milt sur lösning, gör att vårtorna mer synliga.

En läkare kan också göra ett cellprov, vilket innebär att man tar en bomullstopp av området för att erhålla celler från livmoderhalsen. Dessa kan sedan testas för förekomst av HPV. Vissa typer av HPV kan orsaka onormala resultat på ett cellprov, vilket kan tyda på precancerösa förändringar. Om din läkare upptäcker dessa avvikelser, kan du behöva göra mer frekventa undersökningar för att övervaka eventuella förändringar.

Läkaren kommer också att ställa frågor om din hälsa och sexuella historik. Detta inkluderar symptom du har upplevt och alla gånger du har haft oskyddat sex, inklusive oralsex.

Om du är orolig för att du kan ha fått den form av HPV som kan orsaka livmoderhalscancer, kan din läkare utföra ett DNA-test. Detta avgör vilken stam av HPV du har i ditt system.

Hur behandlas kondylom?

Medan synligt kondylom ofta går bort med tiden, kan viruset inte elimineras när det hamnat i ditt blodomlopp. Detta innebär att du kan få flera utbrott under loppet av ditt liv. Detta gör hanteringen av symtom viktigt eftersom du vill förhindra överföring av viruset till andra. Kondylom kan överföras till andra, även när det inte finns några synliga vårtor eller andra symtom. Det finns både receptbelagda läkemedel och naturläkemedel som stärker immunförsvaret, som kan hjälpa dig genom ett utbrott av kondylom och minska risken för att du för det vidare till partners.

Vad kan komplikationerna av HPV vara?

HPV är den främsta orsaken till cancer i livmoderhalsen och kan också orsaka precancerösa förändringar i cellerna i livmoderhalsen, eller dysplasi.

Andra typer av HPV kan också orsaka cancer i vulvan (som är det yttre könsorganet hos kvinnor), liksom penis- och analcancer.

Nyhetsbrev
Registrera dig för erbjudanden