• Handla tryggt

    Köp nu – betala när du fått din order

  • Fri frakt när du handlar för över 499 kr

    Beställningar innan 17.00 skickas samma dag

  • Alltid säker betalning

    Välj mellan många olika betalningsmetoder

Myter och Fakta om Kondomer

Kondomer är som vi säkert alla vet ett sätt att njuta säkert av sex. Tyvärr finns det många osanningar och myter om kondomer som kan vara vilseledande och ibland nästan skadliga. Här slår vi hål på myter och ger dig korrekt fakta om kondomer så att du kan vara säker på att du är säker.

Kondomer: Fakta

Det finns många myter om kondomer, så se till att du har koll på korrekt fakta om kondomer innan du har sex.

MYT: Kondomer går enkelt sönder.

SANNING: Nej, det gör de inte. För att undvika att en kondom går sönder behöver du trä på den försiktigt och kontrollera att det inte har bildats en luftbubbla längst fram. Var försiktig med naglar, smycken och tänder. Om kondomen inte rullar ner är den åt fel håll. Kasta då kondomen och använd en ny, eftersom det kan finnas sperma på den första kondomen.

Om kondomen går sönder och du inte använder något annat preventivmedel – gå till en ungdomsmottagning, apotek eller doktor så fort som möjligt och be om ett akut preventivmedel som t.ex. dagen-efter-piller. Du kan även behöva testas för könssjukdomar.

MYT: Du behöver något extra att smörja med.

SANNING: Nej, det behöver du oftast inte. Lite glidmedel är bra, men du ska inte använda något som innehåller oljor, som till exempel babyolja, vaselin eller handkräm, eftersom det kan förstöra kondomen. Använd ett vattenbaserat glidmedel som t.ex. KY jelly eller Durex Play från apoteket eller mataffären.

MYT: Det är inte lika skönt med kondom.

SANNING: Att använda kondom kommer inte att förstöra er stund tillsammans. Kondom kan få män att fortsätta längre, vilket båda parter vinner på. Det finns massor av olika modeller, storlekar, former, strukturer och färger på kondomer, så det finns alltid någon för alla.

MYT: Kondomer förstör cirkulationen.

SANNING: Nej, det stämmer inte. En kondom kan stretchas ut till 45 cm i omkrets. Det finns många olika storlekar du kan testa.

MYT: Min partner äter p-piller så vi behöver inte använda kondom.

SANNING: Du bör alltid använda kondom i ett nytt förhållande tills att ni båda har testat er för könssjukdomar. Det är också en risk att din sexpartner t.ex. har glömt att ta sitt p-piller, har kräkts eller äter antibiotika, vilket försämrar pillrets effekt.

MYT: Min partner kommer tycka det är konstigt om jag vill använda kondom.

SANNING: Att visa att du vill använda kondom kommer endast tyda på att du är självsäker, tar hand om dig själv och att du vet vad du vill, vilket många tänder på.

MYT: Du behöver inte kondom när du har oralsex.

SANNING: Jo, det måste du. Gonorré, klamydia och herpes kan smittas genom oralsex.

MYT: Du måste vara minst 18 år för att köpa kondomer.

SANNING: Nej, kondomer kan köpas av vem som helst. På ungdomsmottagningar kan du även få kondomer gratis.

MYT: Jag behöver ingen kondom – jag ligger bara med "bra" personer.

SANNING: Könssjukdomar vet inte om du är en bra person eller inte. Att någon ser frisk och fräsch ut betyder inte att personen inte har en könssjukdom. Vissa könssjukdomar ger inga symtom alls vilket gör att vissa kan ha det utan att veta om det.

MYT: Det är alltid säkert med kondom.

SANNING: Inte nödvändigtvis. Välj alltid kondomer som har en CE- eller BSI-markering och glöm inte kontrollera utgångsdatumet på kondomen.

Vill du läsa mer fakta om kondomer kan du kolla på någon utav våra informativa artiklar på ämnet. Vi hoppas att du har lärt dig mer genom denna genomgång av fakta om kondomer och känner dig inspirerad att sätta på en nästa gång det går hett till. På ShytoBuy.se har vi ett stort sortiment med olika kondomer typer av kondomer, allt från räfflade till super tunna så vi är säkra på att du ska hitta den som är rätt för dig och din partner.