• Diskret tjänst

    100% diskret förpackning och fakturering

  • Gratis frakt vid köp över 499 kr

    Beställningar innan 17:00 skickas samma dag

  • Alltid säkra betalningsmetoder

    Välj bl.a. mellan Klarna, kortbetalning & banköverföring.

6 myter om celluliter

Lider du av celluliter? Du är inte ensam: Detta tillstånd drabbar nästan 90% av alla kvinnor någon gång livet. Det finns dock mycket rykten och myter om celluliter, några av dessa reder vi ut här nedan.

Lika vanligt som celluliter är lika många definitioner och myter finns det om ”fenomenet”. Det handlar oftast om vad som är orsaken, varför, och hur man kan förhindra det. Det är viktigt att kunna skilja på fakta och myter för att kunna hitta rätt behandling. Här nedan kollar vi på några vanliga påståenden.

Kvinnor lättare celluliter än män - Sant

Kvinnor tenderar att ha mer fett runt sina höfter och lår. De har också mindre stödjande bindväv för att hålla allt på plats.

"Om du tänker på en byggnadsställning utanför en byggnad som är formad som ett X och håller ihop allt, det är den sortens stödjande bindväv som män har", säger Dr David McDaniel, chef för Institutet för Anti-Aging och biträdande professor i klinisk dermatologi vid Eastern Virginia Medical School. Det uppskattas dock att ca 10% av alla män lider av celluliter.

Celluliter orsakas av gifter i kroppen: Myt

Det sägs att det hjälper med detox och att driva ut gifter och slaggprodukter ur kroppen. Men att driva ut gifter ur kroppen för att bli av med celluliter stöds inte av vetenskapen. Snarare är det så att celluliter när underliggande fettdepåer börja driva igenom lager av kollagenfibrer, eller bindväv, under huden (ofta i skinkorna och områden lår, men också på armar och mage). Det har med andra ord inget med gifter att göra.

Bindväv kan försvagas av hormoner, brist på motion och muskeltonus, överflödigt fett och dålig cirkulation, säger New York-baserade hudläkare Dr Cheryl Karcher.

Läs mer här om vad som egentligen orsakar celluliter.

Du får mer celluliter med åldern: Sant

Hormoner tycks också spela en roll i uppkomsten av celluliter: Eftersom kvinnors kroppar med åldern producerar mindre östrogen - ett hormon som hjälper till att hålla blodkärlen flytande på ett smidigt sätt. Mindre östrogen kan innebära sämre cirkulation, vilket också kan innebära en minskning av ny kollagenproduktion och fördelningen av äldre bindväv.

Celluliter kan bero på dina gener: Sant

Det är sant att celluliter går i familjen, om din mamma och mormor hade celluliter har du en bättre chans att också utveckla dem du med. Det finns faktiskt genetiska test på marknaden idag som kan berätta för dig om du har en genvariant som gör att du löper större risk för måttlig till svåra celluliter. Med tanke på att de flesta kvinnor kommer att utveckla celluliter under sin livstid är det inte värt att gå igenom dessa tester.

Celluliter drabbar bara otränade människor: Myt

Övervikt gör uppkomsten av celluliter mer märkbar; desto mer fett du har under din hud, desto mer troligt är det att din bindväv kommer pressas och bukta ut sina svaga punkter. Men celluliter drabbar kvinnor av alla former och storlekar, säger Shira Ein-Dor, ägare på American Cellulite Reduction Center i New York City.

"Jag behandlar även Victorias Secret-modeller", säger hon. "De är mycket magra, tränar mycket och äter lite, men de har fortfarande celluliter."

Motion kan minska uppkomsten av celluliter: Sant

En regelbunden motion kan inte kan bota celluliter men i många fall kan det bidra till att förebygga eller minska dem. Celluliter uppstår när bindväven under huden blir svag eller förlora sin elasticitet, men stretching och stärkande av dessa områden kan hjälpa till.

"Att forma och tona dessa muskler kommer i sin tur dra att åt huden och gör att celluliter är mindre märkbara", säger McDaniel. Yoga rutiner som riktar sig mot rumpa och lår kan hjälpa, liksom styrketräning och andra rörelser som bygger muskler och ökar cirkulationen.