GRATIS FRAKT VID KÖP ÖVER 599 KR*

100% diskret tjänst
Diskret förpackning & fakturering

Gratis frakt vid köp över 599 kr
Beställningar innan 12:00 skickas samma dag*

Klarnas logga i svart textfäag mot en morkgra bakgrund

Alltid säkra betalningsmetoder
Välj bl.a. mellan kortbetalning, Klarna & Swish

Mollusker: Behandla & ta bort mollusker hemma

Mollusker är en vanlig virusinfektion som ofta drabbar barn, men även kan förekomma hos vuxna. Det är dock vanligare att få denna smitta under barnaåldern, och oftast förblir det den enda gången i livet. Även om hudåkomman molluscum contagiosum är mycket smittsamt är det ofarligt, och läker de flesta gånger av sig själv. Nedan kan du läsa mer om vad en mollusk är och vilka sätt att behandla dem på du kan välja mellan för att bekämpa mollusker.

Vad är mollusker?

Mollusker symptom

Molluscum contagiosum är en hudinfektion som orsakas av ett virus. Viruset ger upphov till små hudfärgade knölar och vårtliknande knottror på huden som kan vara upphöjda.

Mollusker är oftast smärtfria och läker av sig själv, men det kan ta väldigt lång tid innan utslagen försvinner utan behandling. På grund av detta väljer många att använda en receptfri mollusk behandling.

En snabb behandling kan vara att föredra för att undvika att smittan sprids vidare till andra. Molluskerna är nämligen smittsamma och kan spridas antingen genom direktkontakt med ett smittat hudområde eller genom kontakt med ett föremål som varit i kontakt med viruset, som exempelvis en handduk eller ett klädesplagg.

Eftersom mollusker har ett distinkt utseende kan din läkare oftast enkelt diagnostisera dem genom att enbart titta på det drabbade området. En hudskrapning eller biopsi kan dessutom bekräfta diagnosen. Genom att få en bekräftad diagnos kan du utesluta andra orsaker såsom hudcancer, vattkoppor eller vårtor.

Symptomen för molluscum contagiosum

Om du eller ditt barn kommer i kontakt med viruset kan det dröja upp till sex månader innan du kan se något symptom. Den genomsnittliga inkubationstiden är mellan två till sju veckor.

När symptomen uppkommer syns det ofta en liten grupp smärtfria utslag på huden. Dessa utslag kan förekomma enskilt eller i grupp med upp till tjugo små knölar nära tillsammans. Utslagen kännetecknas som följande:

  • Väldigt små utslag med glansigt och slät yta
  • De är hudfärgade, vita eller rosa
  • Fast och kupolformat utslag med en buckla eller grop i mitten
  • Två till fem millimeter stora i diameter
  • Kan uppkomma på hela kroppen, förutom handflator eller fotsulor
  • Barn får oftast mollusker utslag på armarna, magen, nacken eller i ansiktet.
  • Hos fullvuxna personer är det vanligt att man smittas sexuellt och får hudutslag på framförallt könsorganet, lår, mage och rygg.

Efter tag, kan knottrorna spricka och gå sönder. De blir ofta röda och irriterade innan de spricker. Det finns även en risk att det bildas sår om man kliar på utslagen. Ett råd är att se till att barnets fingernaglar är kortklippta och rena för att minska risken att de utvecklas till ett infekterat sår.

Om du har ett försvagat immunförsvar kan symptomen dock förvärras. Knölarna kan då bli upp till 15 millimeter i diameter och förekommer främst på ansiktet. Dessutom är det vanligt att denna typs utslag är resistenta mot behandlingar, så det kan vara svårt att ta bort mollusker i ansiktet om de blivit denna storlek.

Vad orsakar uppkomsten av en mollusk?

Du kan drabbas av denna hudinfektion genom direktkontakt med en hudyta som har denna smitta. Barn kan därför bli smittade som följd av att de lekt med andra barn som har dem. Tonåringar och fullvuxna är mer benägna att bli smittade av genom sexuell kontakt. Men du kan även bli smittad genom sporter som involverar beröring på bar hud, såsom brottning och fotboll.

Viruset kan överleva på ytor som har berörts av en smittad person. Om någon i familjen har mollusker är det viktigt att varsamt hantera handdukar, kläder, leksaker eller andra föremål som kan vara kontaminerade.

Även när du har drabbats, kan viruset fortfarande spridas till andra kroppsdelar. Det ä viktigt att undvika att röra vid området eller trycka ut mollusker eftersom det kan leda till att de sprids till fler delar av kroppen.

Vem ligger i riskzonen för att drabbas?

Vem som helst kan drabbas av mollusker men en del personer är mer benägna att bli smittade än andra. Dessa personer inkluderar:

  • Barn i åldern ett till tio år.
  • Personer som lever i tropiska klimat
  • Personer med försvagat försvarssystem som orsakats av HIV, organtransplantationer eller cancer
  • Personer som har atopisk dermatit, en vanlig form av eksem som orsakar fjällande och kliande utslag
  • Personer som deltar i kontaktsporter där kontakt med bar hud är vanligt, såsom brottning eller fotboll

Mollusker hos barn

De är vanligare hos barn eftersom de inte har ett lika utvecklat immunförsvar som vuxna. Barn befinner sig även ofta i miljöer med andra barn där det finns en högre smittorisk, såsom till exempel i en förskola. Det finns däremot ingen anledning för att hålla barn hemma från förskolan eller skolan om de har mollusker. Risken för att smittas är fortfarande relativt liten, men det är oftast bäst att påbörja en mollusker behandling så fort som möjligt.

Hur får man bort mollusker?

Utslagen kan försvinna av sig självt, men det är rekommenderat att använda sig av en receptfri mollusker-behandling för att snabba på läkningsprocessen. Det kan annars i värsta fall ta upp till 4 år innan knottrorna försvinner av sig självt. För vissa kan en salva mot mollusker vara nödvändig för att bli av med mollusker, och detta gäller främst dem som:

  • Har en befintlig hudsjukdom såsom atopisk dermatit, eller liknande som förvärras av molluskerna.
  • Har stora vårtor på ansiktet och halsen eller en inflammerad mollusk
  • Är rädd för att sprida viruset till andra och vill minimera smittorisken av olika anledningar.

Men det är även vanligt att personer med en mindre allvarlig infektion, väljer att att använda sig av en naturlig mollusk behandling hemma för att kunna påskynda läkningen. För att ta bort mollusker hemma kan man använda

zymadream-molluscum-new-front

ZymaDerm Molluscum som är en unik och naturlig kräm mot mollusker som är lätt att sköta hudinfektionen med.

Ingredienserna i ZymaDerma strävar att reducera uppkomsten av hudinfektion. Många andra behandlingar använder sig av kemikalier som kan irritera huden, så till skillnad från dem är detta ett naturligt sätt att snabba upp läkningsprocessen, få bort mollusker snabbt och minska risken för ärrbildning.

Mollusker behandling hos läkare

Vid svåra problem med mollusker kan man uppsöka en läkare, som kan hjälpa dig att ta bort alla mollusker helt. Om du har stora knölar eller en infekterad mollusk kan det vara nödvändigt att få repeterad medicinsk behandling.

Långvariga effekter av mollusker

De försvinner oftast av sig själv och orsakar sällan långvariga problem, men eftersom läkningstiden är så pass lång så föredrar många att behandla molluskerna hemma med receptfria metoder. Ibland kan följande komplikationer dock uppstå, framförallt hos personer med svagt immunförsvar:

Mollusker infektion utslag

Bakteriell infektion: I vissa fall kan en del knölar bli infekterade med bakterier. Detta kallas sekundär bakteriell infektion och förekommer främst hos personer som har atopiskt eksem, en hudåkomma som orsakas av allergi, eller ett försvagat immunförsvar.

Tecken på en inflammerad mollusk är rodnad, svullnad och smärta på huden. Om du tror att du har fått en infektion bör du kontakta en läkare.

Ärr: Efter att molluskerna har läkt och försvunnit kan små fläckar av ljusare hud eller små ärr bli kvar. Detta är mer sannolikt om knölarna blivit infekterade. Ärrbildning är vanligast på hudområden där det finns mer fettvävnad, såsom på låren.

Ögonproblem: Ifall en person har mollusker runt ögonen kan, i sällsynta fall, en sekundär ögoninfektion uppstå. Om du eller ditt barn har problem med ögonen ska du omedelbart uppsöka en läkare. Vid behov kommer hen att hänvisa dig till en ögonläkare som kan diagnostisera och behandla eventuell ögonsjukdom.

Tips för att förhindra mollusker

Det bästa råden för att undvika att smittas är att undvika röra vid huden hos en annan person som har viruset. Genom att följa nedanstående tips kan du ytterliga undvika att drabbas.

  • Tvätta noggrant dina händer med varmt vatten och tvål
  • Lär dina barn att noggrant tvättar sina händer då barn är mer benägna att röra vid varandra under lek och samspel
  • Låt bli att dela personliga saker, som t.ex. handdukar, kläder, hårborstar och tvålar
  • Undvik sportutrustning som har kommit i direktkontakt med någon annans bara hud
  • Undvik att röra det drabbade området eller försöka trycka ut mollusker
  • Rengör och täck det drabbade området för att förhindra dig själv och andra från att röra och på så sätt sprida viruset
  • Försök undvika rakning vid områden där knölar finns
  • Undvik sexuell kontakt om du har utslag i underlivet

Andra intressanta artiklar

Rekommenderade Produkter

Dela med