• Handla tryggt

    Köp nu – betala när du fått din order

  • Fri frakt när du handlar för över 499 kr

    Beställningar innan 17.00 skickas samma dag

  • Alltid säker betalning

    Välj mellan många olika betalningsmetoder

Kan dålig andedräkt vara ett tecken på ett större problem?

En dålig andedräkt är alltid besvärande, men det kan faktiskt ligga allvarligare saker bakom än bara en måltid med lök och vitlök eller en överhoppad tandborstning.

Tyvärr är det så att även den friskaste av kroppar lider av morgonandedräkt.

"Ingen kommer att vakna upp på morgonen och lukta blommor i munnen", säger Walter Bretz, docent vid New York University College of Dentistry.

Det som orsakar dålig andedräkt är bakterier som producerar kortvariga svavelföreningar. Något som sker för alla människor, dock kan en konstant illaluktande mun vara ett varningstecken på ohälsosamma medicinska tillstånd så som tandköttsproblem, som orsakas av plack.

Förhindra plack och dålig andedräkt

Tandläkare brukar ofta uppmana patienter att komma åt de svåråtkomliga ställen mellan tänderna genom tandtråd. Men enligt Bretz finns ingen forskning utförd för att mäta vad daglig användning av tandtråd kan åstadkomma. Bretz viktigaste råd för att hålla munnen hälsosam är att borsta tänderna, och även tungan, för att skrubba bort de dåliga bakterierna. Regelbunden användning av tandtråd bör du också hålla dig till, forskningen till trots så får du ändå bort gamla matrester och orenheter genom användandet av tandtråd vilket minskar chanserna för dålig andedräkt.

Vitlök andedräkt

Ibland tandtråd och tandborstning inte förbättra dålig andedräkt. Vissa livsmedel kan få din andedräkt att försämras kraftigt.

Lukten som kvarstår av lök och vitlök kan pågå kan hålla i sig länge efter att måltiden har ätits. Mat absorberas i blodet och reser sedan in i lungorna, där mer illaluktande utdunstningar kommer ifrån.

Munvatten och tuggummi kommer bara dölja doften för en kort stund, starka lukter som lök och vitlök kommer att fortsätta sitta i tills maten passerat genom kroppen.

En varningssignal

En ohälsosam mun signalerar ofta en ohälsosam kropp. Forskare kan till exempel ofta se samband med tandköttssjukdomar och hjärtsjukdomar. Forskning har fastställt att andra sjukdomar och hälsoproblem producerar dålig andedräkt som en bieffekt.

"Dålig andedräkt är inget att skratta åt och kan faktiskt vara ett tecken på mer allvarliga hälsoproblem såsom infektioner", säger tandläkare Louis Malcmacher, som har en privatpraktik i Cleveland, Ohio.

Muntorrhet, ett tillstånd där kroppen inte producerar saliv, hindrar kroppen från att spola bakterier ut ur munnen. På natten har vi alla har i huvudsak muntorrhet. Ingen producerar saliv när de sover, vilket är anledningen till att vi alla vaknar med dålig morgonenandedräkt. Cancerpatienter som genomgår strålbehandling upplever ofta en ständig muntorrhet.

En äldre patient med dålig andedräkt och konstant muntorrhet kan få ännu fler komplikationer, säger Bretz. Med muntorrhet kommer svårigheter att svälja; patienten kan då skicka mat till fel strupe, vilket kan leda till ytterligare komplikationer. Njursvikt, diabetes, hormonella förändringar och lungproblem kan också orsaka dålig andedräkt.

Diet kan påverka

Magproblem, så som hård mage och förstoppning kan producera dålig andedräkt. En illaluktande andedräkt är också en bieffekt av bantning och självsvält. En ny studie vid University of Minnesota School of Public Health upptäckte även att anhängare av e kolhydratfattig kost, som Atkins diet, lider av dålig andedräkt.

För att ta reda på om du ska vara orolig för din dåliga andedräkt, rekommenderar Bretz att besöka en tandläkare eller parodontolog.

För att förbättra dålig andedräkt bör du tänka på att borsta ordentligt med en elektrisk tandborste, som rengör tänderna effektivt och på alla håll och kanter. Använd tandtråd regelbundet och skölj med fluor eller munvatten på en daglig basis för att förebygga karies, plack och hälsoproblem. Men tänk även på din livsstil i övrig, så som mat intag.