• Handla tryggt

    Köp nu – betala när du fått din order

  • Fri frakt när du handlar för över 499 kr

    Beställningar innan 17.00 skickas samma dag

  • Alltid säker betalning

    Välj mellan många olika betalningsmetoder

Hur fungerar erektioner

Erektioner uppstår som en gradvis explosion av kroppsliga reaktioner - vi visar hur.

Hur får snoppen stånd?

Hur erektioner fungerar är en stor process av fysiska, psykiska och även kemiska processer. Den fysiska reaktionen som orsakar att en slak penis blir hård kan förmedlas av både fysisk stimulering (så kallad somatisk) eller autonoma processer (ofrivilligt) såsom upphetsning från en attraktiv person, eller en kombination av båda. Vi ska först titta på anatomin bakom erektion och sedan prata om hur hjärnan påverkar denna anatomi för att förstå bakgrunden till erektionsproblem.

Penisens anatomi - en helt egen värld

Penis, oavsett hur liten eller stor, består av hud som går från bukväggen till ollonet. Denna hud omfamnar anatomin i snoppen, och huden kan flyttas fritt över det. Anatomin under huden består av tre svampaktiga cylindrar:

Corpus Cavernosum: Detta är de två cylindrarna som är den viktigaste delen av penisens erektion. De sitter överst inuti penis och består av massvis med håligheter där blodet strömmar igenom och kapslas in under stånd. Det är en svampliknande massa som är utformad till att sprängfyllas med blod och utgör penisens erigerade tillstånd, tillsammans med de hårda musklerna i penis. När den den mjuka massan blir välfylld med blod står också snoppen uppåt och känns hård och styv.

Corpus Spongiosum: Den tredje cylindern som sitter strax under de två och innehåller urinröret där kiss och sperma kommer ut. När penisen är slapp innehåller alla cylindrarna endast en liten mängd blod - tillräckligt för att hålla vävnaderna näringsriktiga.

Det sitter i huvudet, både uppe och nere

När hjärnan släpper specifika signalsubstanser skapas en erektion. Kroppen får flera reaktioner nästan samtidigt. Först slappnas muskulaturen av i de två översta cylindrarna. Artärer och mindre arterioler inom dem vidgas, blir större, och ökar blodflödet till penis. Blodet ansamlas i de expanderande håligheterna i cylindrarna och fångas in. Den omgivande vävnaden stoppar blodutströmning från de komprimerade venerna – likt när man trampar på en trädgårdsslang. Detta stoppar blodet att komma ut ur penis och ökar trycket, vilket orsakar en mild erektion. Detta är utan fysisk stimulans, och vi är halvvägs mot hur erektioner fungerar.

När specifika somatiska nerver stimuleras (när penis får beröring) så dras även musklerna inom cavernosa ihop sig och det är då erektionen blir styv och pulserande hård. Dessa muskler kan man även träna för att kunna få ett mer praktfullt stånd.

Även Corpus Spongiosum och ollonet upplever en ökning av blodflödet , men vävnaden är tunn över dessa områden och venerna komprimeras inte lika mycket. Trycket är bara hälften av trycket i de två Corpus Cavernosum.

Varför får man inte upp den?

Penisens reaktioner, både under erektion och när den är slapp, är helt kontrollerad av det centrala nervsystemet (CNS). CNS kan påverkas av de två typerna av nervsystemet som nämndes tidigare. Den ofrivilliga (autonoma) nervsystemet och det somatiska (frivilliga). Hur CNS använder signalerna från dessa nervsystem är komplext – som en väv av sammankopplade reaktioner.

När penis blir berörd finns det en nerv som skickar en signal till hjärnan att börja släppa signalsubstanser. Denna nerv reser också till den bakre delen av pungen och ändtarmsnerven.

När en kille ser en attraktiv person eller föreställer sig något sexigt, så skickas signaler ofrivilligt till nervsystemen , där hans sympatiska nervsystem (kamp eller flykt) och parasympatiska (foder och avel), börjar skapa de fysiska reaktionerna inuti corporacavernosaen, via de mullrande nerverna.

Oavsett orsaken, om det är beröring eller ofrivilligt, så när CNS känner en reaktion från endera systemet så släpps flera signalsubstanser som orsakar avslappning av den glatta muskulaturen runt corporacavernosaen och processen av erektion börjar. Dessa neurotransmittorer inkluderar kväveoxid, dopamin, acetylkolin , serotonin och noradrenalin. Vissa peptider som oxytocin är också involverade. Detta kan man kalla den kemiska delen av processen av hur erektioner fungerar.

En erektion behöver nödvändigtvis inte hända bara för att man är upphetsad. Killar kan ha nattliga erektioner som händer medans man sover. Elektrisk stimulering eller nervskador kan också ge erektioner. Vissa läkemedel som påverkar signalsubstanser kan orsaka en brist på, eller ökning av erektionen.