måndag - fredag | 09.00 - 18.00

08 44 68 51 35 Chatta med oss
 • Handla tryggt

  Köp nu – betala när du fått din order

 • Fri frakt när du handlar för över 499 kr

  Beställningar innan 17.00 skickas samma dag

 • Alltid säker betalning

  Välj mellan många olika betalningsmetoder

Är håravfall detsamma för kvinnor som för män?

Kvinnor tappar hår på en ärftlig (genetisk) grund, liksom män. Men det kvinnliga mönstret tenderar att vara mer diffust, med mindre risk att kronan och främre hårfäste går förlorad.

Håravfall hos kvinnor

Även om vissa kvinnor kan märka att håret gallras så tidigt som 20-årsåldern, tenderar takten i håravfall att ske gradvis, ofta tar det år innan håravfallet blir uppenbart. För många kvinnor är det en normal fysiologisk gallring som kommer med åldern och förekommer i hos många kvinnor i början eller mitten av 30-årsåldern.

Kvinnor har dock fler underliggande orsaker till håravfall än män. Dessa inkluderar behandlingsbara tillstånd som anemi och sköldkörtelsjukdom och polycystiskt ovariesyndrom. Dessa diagnostiseras genom blodprov tillsammans med fysiska bevis. Även om ett fåtal studier har antytt att skallighet kan ärvas genom moderns familjegener, kräver dessa teorier ytterligare tester. För de kvinnor och män som börjar lida av håravfall i tidig ålder finns hjälpmedlet Spectral.RS som effektivt motverkar detta.

Många hävdar att hattar stryper cellerna som producerar mer hår eller att långt hår drar på rötterna och därmed kan orsaka håravfall. Detta är inte fullt bevisat, men kan möjligen ha en liten inverkan på hur mycket/hur tidigt håravfallet framträder. Personer som drar sitt hår hårt tillbaka i ett gummiband har dock en tendens att utveckla lokala håravfall på framsidan av hårbotten.

Håravfall "myter" av särskilt intresse för kvinnor

 • Längre hår behöver inte nödvändigtvis innebära påfrestningar på rötterna
 • Schamponering påskyndar inte håravfall; det tar bara bort det hår som var redo att falla av ändå
 • Färgning, permanent, och konditionering av håret brukar inte orsaka håravfall. Mycket värme eller krävande behandlingar kan dock orsaka håravfall och tillfälliga brytningar, men hårfärg och "kemikalier" gör oftast inte det

Håravfall hos män

Manligt håravfall. är i de flesta fall en ärftlig sjukdom, som orsakas av en genetiskt bestämd känslighet för effekterna av dihydrotestosteron, eller DHT i vissa områden i hårbotten. DHT tros förkorta tillväxt, eller anagena fas av hårcykeln, från en vanlig längd av 3-6 år till bara veckor eller månader. Detta orsakar miniatyrisering av hårsäckarna, och gör att de producerar färre och finare anagen hårstrån. Produktionen av DHT regleras av ett enzym som kallas 5-alfa-reduktas.

Flera gener är inblandade i håravfall för män. Det är dessa gener utmärker de olika åldrarna för debut av håravfall, progression, mönster och svårighetsgrad. Desa riskgener ärvs från både mor och far. Vid denna tidpunkt, är genetisk testning för förutsägelse av skallighet fortfarande relativt opålitliga.

De finns även kvinnor som börjar lida av håravfall tidigare och till högre grad än män, eftersom de har för höga halter av androgener samt genetisk predisposition. Dessa kvinnor tenderar också att drabbas av akne och oregelbundna menstruationer. Dessa symtom är karakteristiska för polycystiskt ovariesyndrom (PCOS) även om majoriteten av kvinnor med PCOS inte upplever håravfall. Mindre ofta kan kongenital adrenal hyperplasi vara ansvarig. Kvinnor som förlorar sitt hår med åldern är mer benägna att uppvisa mönster av kvinnligt håravfall, där hormontester är normala.

Vad är hårtillväxtcykeln?

Alla hårsäckar ersätts i olika takt med den normala processen för hårtillväxtcykeln. Detta innebär att hårväxt växlar mellan faser av aktivitet och vila. Den tillväxtperiod, som kallas anagena fas, varar i två till sex år. Under denna tid, är follikeln lång och djup, och producerar tjocka, välpigmenterat hår.

Anagen följs av en kort övergång som kallas katagena fas, som endast varar i några veckor. Under denna tid, skrumpnar basen av follikeln ihop lite grann. Den sista fasen är en vilande period, telogena fas, varar två till fyra månader. I denna fas vissnar follikeln ytterligare. Efter telogena fasen börjar nästa anagen fas vilket innebär att det gamla håret lösgöres och faller av för att göra plats åt ett nytt hårstrå att börja växa i dess ställe.

Nyhetsbrev
Registrera dig för erbjudanden